İçeriğe geç
Anasayfa » Kişisel Gelişim Hakkındaki Düşüncelerim

Kişisel Gelişim Hakkındaki Düşüncelerim

Giriş

Bu yazı tamamen öznel düşüncelerimden oluşmaktadır. Herhangi bir bilimsel dayanağı da yoktur. Bunları belirterek söze girmek istiyorum. Çünkü bazılarımız bu düşüncelere ya da dediklerine kanıtın var mıdır diyebilir. Cevabım: Hayır. Bu bir makale değil deneme-söyleşi arası bir yazı olacak. Kişisel gelişim hakkında ben de birkaç kelam etmek isterim.

Kişisel gelişim üzerine tonla şey yazılıp söyleniyor günümüzde. Bunları gerek medyada gerek günlük hayatta gerekse kitaplarda görüyoruz. Bu kavram hayatımız için elzem. Nitekim insan değişken ve değiştiren bir canlıdır. Her birimiz sürekli ilerlemek isteriz. Ben daha geri gitmek istiyorum diyen insanların sayısı bir elin parmaklarını geçer mi? Muamma. İşte bu yüzden kendimizi geliştirmek ve değiştirmek istiyoruz.

Peki, nasıl yapılır bu iş? Bir yöntemi var mı? Ya da çıkar bir yolu? Bu size bağlı aslında. İş kendinizde bitiyor. Ben burada sadece kendi bilgilerimi sizinle paylaşacağım.

Kişisel Gelişim Nasıl Başlamalı

İlk olarak kitaplarla başlamak isterim. Ortalık kişisel gelişim kitapları ile dolu. Peki, bunların kaçı işimize yarar? Sanıyorum ki çok azı. Eline kalem geçenin yazar olduğu bir dönemdeyiz. Hal böyle olunca da doğru yanlış bir sürü düşünce kitaplara geçiyor. Herkes at koşturuyor ortalıkta. Kendisi için işe yarayan bir yöntemi başkalarına dayatmaya çalışıyor. Herkes motivasyon koçu kesiliyor başımıza. Sabah soğuk duş alın, kahvaltıda şunları yiyin, şöyle giyinin. Mesela başka örnekler de mevcut. İyi düşünün iyi olsun. Pozitif olun, gülümseyin. Neredeyiz biz? Barbie’nin dünyasında mı yoksa Peter Pan’ın mı? Gerçekçi olmayan pembe hayaller pazarlıyorlar millete. Birçok tavsiyeleri de işe yaramaz. Zaten gerçek hayattan edinebileceğim tecrübelere ilaveten para ödemeye gerek var mı? Bir de bunun film versiyonu var. Ona şimdi girmek istemiyorum ama.

Hayat okulu denen bir olgu da mevcut. Her şey okunarak öğrenilmiyor, yaşayarak da öğrenmek gerek bazen. İyi güzel de hiç mi işe yarar kişisel gelişim kitabı yok? Elbette, var. Sayıları az ama maalesef. Başarılı insanların kendi hayatlarını anlattıkları kitaplar bu konuda bize bir ışık tutabilir. Gerçek olaylardan birçok ders çıkarabiliriz. Onların yaptığı hataları yapmamaya gayret ederiz. İkinci olarak da belli konularda uzmanlaşmak için ses getirmiş ve bilindik yazarların kitapları okunabilir kanımca. Bunların ayrıntısına başka bir yazımda girmeyi düşünüyorum.

Nasıl olacak Bu İş

Kendimizi nasıl geliştirebiliriz peki? Bunun cevabını her insan kendisi bulmalı bence. Kendinizi sizden iyi kimse tanıyamaz çünkü. Fakat birkaç tavsiye vermek isterim. En basitinden bir soru ile başlayayım. Bir maymunla kendinizi eşdeğer tutmak ister misiniz? Cevap evetse o zaman bu yazıyı okumayı bırakın ve işinize geri dönün. Yok, hayırsa okumaya devam edin. Maymun örneği vermemin sebebi maymunların bize oranla neredeyse hiç ilerleme kaydedememeleridir. Oldukları yerde sayarlar neredeyse. Zeki hayvanlardır. Öğrenme kapasiteleri de yüksektir ama değişime kapalıdırlar. Neden değişsinler ki? Çevre onları buna zorlamıyor. Biz insanlar buna zorlanıyoruz ama. Değişmezsek ölürüz. Modern dünyada olduğumuz yerde saysak da hala hayatta kalabiliriz. Fiziksel ya da zihinsel anlamda kendimizi geliştirmeye eskisi kadar gerek yok. Ya şartlar değişirse? O zaman pişmanlık duymayacak mıyız? Bir maymunla eşdeğer olmak gururunuza dokunmaz mı? Şahsen benim dokunur. Sizin de dokunmalı. İnsanda utanma olmalı biraz da. O zaman başlayalım.

Kendimizi geliştirmek istediğimize karar verdik. Nasıl başlayacağız bu işe?

  • İlk önce kendinizi tanıyın ve kendinizle barışık olun. Çok klişe olsa da önemli bir mevzu bu. Kendinize değer vermedikten ve kendinize saygı duymadıktan sonra başkaları neden size duysun ya da size değer versin?
  • Kendinizi bir şekilde motive edin. Motive yöntemini siz bulun. Herkes farklı şekilde olur.
  • Gelişmek istediğiniz alanla uğraşırken o işi sevin. Sevmeden öğrenmek güçtür.

Üç kısa tavsiye verdim şimdilik. Peki, ben bu işi nasıl yapıyorum? Nasıl motive oluyorum? Canım sıkılmıyor mu? Pes etmek istemiyor muyum? Bu iş biraz da karakterde bitiyor. Pes etmeyi seven bir yapım yok. Azimli ve kararlı da bir insanım ama oldukça da tembelim bir yandan. Tembelliğim üstün geldiğinde yapmak istediklerimin yarısını yapamıyorum. Buna rağmen devam ediyorum. Şu an bir yolculuktayım. Bu yolculuk ölene kadar sürecek. Bu yolculuk bir merdiven çıkmaya benziyor. Sürekli tırmanıyorum. Bazen yavaş bazen hızlı. Hiçbir zaman bitmiyor ama bu basamaklar. Sonsuzlar çünkü. Yoruluyorum bazen. Soluklanıyorum, hızımı düşürüyorum ama devam ediyorum. Devam da etmeliyim. Nedenini ise başka bir yazımda detaylı olarak açıklayacağım.

Kişisel Gelişim Hiç Bitmez

Sözün özü insanlar farklı alanlarda farklı yöntemlerle kendilerini geliştirmeli ve kendi yollarını çizmeli. Boş umut satanları değil gerçekçi olanları dinlemeliler. Bir kez kendilerindeki değişimi ve ilerlemeyi gördüklerinde bu eylemden aldıkları zevk onları devam etmeye itmeye yetecek. Daha fazlasını isteyecekler. Uzun uğraşlarla elde edilmiş bu zevk birçok kısa süreli zevkten üstündür. Bunu tatmak da insanların kendi elindedir.

“Kişisel Gelişim Hakkındaki Düşüncelerim” hakkında 1 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir