İçeriğe geç
Anasayfa » Victor Hugo ve Ona Atfedilen Şiir

Victor Hugo ve Ona Atfedilen Şiir

Victor Hugo. Ünlü Fransız yazar, şair, ressam ve senato üyesi. Birçoğunuz onu meşhur Sefiller kitabı ile tanımıştır. Bunun haricinde Bir İdam Mahkumumun Son günü ve Notre Dame’ın Kamburu eserleri de ona aittir. Henüz okuma fırsatı bulamasam da bu nadide eserlerin birer başyapıt olduğu aşikar. Hakkında konuşulacak tonla konu olsa da bugün lafı fazla uzatmayıp size onun sadece bir yönünden bahsedeceğim. Bu eşsiz insanın uzun bir tahlilini yamak şimdilik benim harcım değil. Geçenlerde youtube short videolarda karşıma çıkan bir şiir vardı, belki aranızdan bu bu kısa videoya denk gelen olmuştur. Bu short videosunda Victor Hugo’ya ait olduğu iddia edilen bir şiir vardı. Bahsedilen şiir şu şekilde:

Ağlamak için gözden yaş mı akmalı?

Dudaklar gülerken, insan ağlayamaz mı?

Sevmek için güzele mi bakmalı?

Çirkin bir tende güzel bir ruh, kalbi bağlayamaz mı?

Hasret; özlenenden uzak mı kalmaktır?

Özlenen yakındayken hicran duyulamaz mı?

Hırsızlık; para, mal mı çalmaktır?

Saadet çalmak, hırsızlık olamaz mı?

Solması için gülü dalından mı koparmalı?

Pembe bir gonca iken gül dalında solmaz mı?

Öldürmek için silah, hançer mi olmalı?

Saçlar bağ, gözler silah, gülüş kurşun olamaz mı?

Bu şiirin Victor Hugo tarafından kaleme alınmış olduğu söylense de bunu destekleyecek güçlü bir delil elimizde bulunmuyor. Bildiğimiz kadarıyla bu şiir anonim bir şiir. Evet, Victor Hugo çeşitli yönlerden harika biri olabilir ama bu şiir ona ait değil. Ne yazık ki bu şiirin onun olduğu iddiası sadece bir söylentiden ibaret. Böyle olsa bile bu şiirin ne kadar fevkalade olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Şu dizelere bakıp da etkilenmemek epey zor olsa gerek. Şiir okuyan ya da yazan eskisi kadar yok belki ama kim böyle bir güzellik görse en azından bir kez okur diye ümit ediyorum.” Ağlamak için gözden yaş mı akmalı?” Sizce insan içten içe ağlayamaz mı? Sevmek için güzele mi bakmak gerekir? Güzellik göreceli değil midir? Bazı halklar uzun severken bazıları kısa sevemez mi? Önemli olan kişilik değil midir? Bence her insan güzelliğe önem verse de yeri geldiğinde başkalarına göre çirkin olabilen biri bizim için gerçekten hoş olabiliyor, duygular böyle işliyor. Sizden her satır için düşünmenizi istiyorum ve yazımı Victor Hugo’nun bir sözüyle bitiriyorum.

‘’ Sadece bedenleri, şekilleri, görüntüleri sevenlere ne yazık! Ölüm her şeyi yok edecek. Ruhları sevmeyi deneyin, onlara yeniden kavuşursunuz. ‘’ – Sefiller

https://tamadres.com/blog/yazi/victor-hugo-kimdir-en-iyi-victor-hugo-kitaplari

“Victor Hugo ve Ona Atfedilen Şiir” hakkında 2 yorum

  1. Ne kadar da güzel bir şiir. Her şeyin göründüğü gibi olmadığını çok güzel bir şekilde anlatıyor. Victor Hugo’nun sözüde çok güzel her görüntünün aynı kalmayacağını bir gün bozulacağını bu yüzden sadece görüntüyü değil içindekileri de sevmemiz gerektiğini çünkü hissettiğimiz duyguların yok olmayacağını çok güzel anlatıyor.

  2. Bu satırların kime ait olduğu değil önemli olan evet, bu satırlarda ki yaşanmışlık ve hissettirdiği her duygu hepmize farklı açıdan dokunuyor…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir