Eren Mal Geldi Mal Gitti- Aot Karakter İncelemesi

Eren!Eren!Eren! Mikasa o kadar çok Eren diye haykırdı ki bu isim hafızalarımıza çıkmayacak şekilde kazındı. Mikasa’nın Eren takıntısı, Armin’in Eren güveni ve Erwin’in Eren inancı bizlere Eren’in ana karakter olduğunu o denli vurguluyor ki anlatamamam. Gerek anime izleyenler olsun gerek kıyısından köşesinden duyanlar olsun herkes Eren karakterini biliyor. Ünlü seri Aot’un ana karakteri olarak rezalet bir iş çıkarmayı başardı. Evet, yanlış duymadınız. Eren berbat bir karakter ve başlıkta da yazdığı gibi neden mal olduğunu açıklayacağım.

Bir Seriyi Neler Güzel Kılar

Bir seriyi güzel hatta başyapıt yapan birçok faktör vardır. Eğer bir serinin sadece bir yan iyiyse o seri ancak çerezlik ya da ortalamanın üstü olabilir efsane olamaz. Mesela karakterleri, olay örgüsü, felsefesi ve akıcılığı iyi olabilir. Bir animeyse buna seslendirmeleri ve animasyonu da ekleyebiliriz. Bunların hepsi birden iyiyse o seri zaten mükemmeldir. Kült ya da efsane olan bazı seriler animasyondan kaybetse bile onları yine de izleriz. Bazen sadece animasyon ve görsellik için bile açıp bir şeyler izlediğimiz olmuştur. Peki, animasyon ve seslendirme bir seriyi nereye kadar götürebilir? Solo Leveling yazımda da Solo Leveling’i eleştirmiştim. Akıcı olmasına rağmen karakterleri çok zayıftı ve düzgün bir olay örgüsü yoktu. Bu da onu en fazla vasat üstü yapıyordu. Bana göre en elzem yer karakterlerin derinliği. Hem ana karakterler hem de yan karakterler ne kadar detaylı işlenmişse o eserin kalitesi o kadar yüksektir. Ben bazen sırf karakterler sevdiğim için bir seriyi okuyabiliyorum ya da izleyebiliyorum. Attack on Titan ise karakterleri, olay örgüsü ve özgünlüğü ile harika. Bunun üstüne de epey sürükleyici bir seri.

Eren Neden Seyir Zevkini Baltalıyor

Eren ta serinin en başından beri sinir bozucu bir karakter. Velet haliyle ” ben devleri öldüreceğim, keşif birliğine katılacağım, böyle büyük adam olacağım” diye triplere giriyordu. Çocuk olduğu için mecbur katlanıyorduk, yaşına veriyorduk. Ergen olunca daha da çekilmez bir karakter oldu. Gereksiz bir hırs, agresiflik, asilik ve say say bitmeyecek özelliğe sahipti. Devleri nasıl öldüreceğiz diyenleri duyunca sinir krizi geçiriyordu. Serinin en gerçekçi karakteri olan Jean ile sürekli kavga halindeydi. Eren mal olmasına rağmen başarılı da bir askerdi ama. Gel gör ki adam tez canlı kelimesinin vücut bulmuş haliydi. 5. bölümde Thomas yenilince bir hışımla deve doğru atıldı. Kardeş biraz bekle, soğukkanlı ol, sakin ol. Yok, Eren durur mu? Arı sokmuş gibi oradan oraya attırdı sonra da bacağı deve kaptırdı. Oh, yarasın dev abime! Öncesinde de Muazzam Titan’a karşı tek başına meydan okumuştu. Adamda deli cesareti var ne diyelim.

Mahkemede de ağzının payını Levi abim çok güzel vermişti, ağzını burnunu kırmıştı. Bu lavuk kendisine atılan her dayağı sonuna hak ediyor. Jean abimizin de dediği gibi kendisi intihara meyilli bir maldan ibaret. İlk üç sezonda da zaten pek bir halta yaradığı yok. Geçidi kapattığı zamanlar biraz işe yaradı o kadar. Onun dışında her karakter bizim Eren’den daha iyi ve daha derin. Levi, Erwin, Hange ve Jean karakterlerinin hepsini izlemek Eren’den daha keyifli. Eren’in zaten ne yapacağını biliyoruz: Avazı çıktığı kadar bağıracak. Bir de 3. sezonda bu ağlamıştı. Historia ablamız da ona gereken cevabı vermişti. O kısma da bayılmıştım.

Havalı Sandık Ezik Çıktı

Final sezonu ile karşımıza bambaşka bir Eren çıktı. Atarlı ergen gitmiş onun yerine ağırbaşlı, plan yapmasını bilen, soğukkanlı bir genç gelmişti. Ne olmuştu bizim intihara meyilli Eren’e? Kafasına gökten taş mı düşmüştü? İdeali için her şeyi yapıyor, alçalması gerekiyorsa alçalıyordu. Tam da ergenlerin seveceği sigma boy olmuştu. Mikasa’ya “senden nefret ediyorum.” dedi. Armin’i dövdü. Abisiyle işbirliği yaptı. Kendi halkını korumak için olabilecek en uç çözümü buldu: Gümbürtü(Rumbling). Duvar devlerini bütün dünyanın üzerine saldı ve önüne çıkan her şeyi yok etti. Buna gerçek anlamda her şey dahildi. Bitkileri ve hayvanları da yeryüzünden sildi. Düpedüz bir soykırım yaptı. Buna rağmen bazıları “Eren Haklıydı!” diye ortalıkta dolaşıyor. Dünyanın 4/5’ini yok etmiş birisi nasıl haklı olabilir? Başka yolu yokmuş, önce kendi milletinmiş falan filan. Sonuçta ne oldu? Ada dümdüz edildi gelecekte. Manganın final bölümünde ise Eren’in nasıl bir ezik olduğunu gördük. Başından beri rol yapıyormuş ve Mikasa’yı deliler gibi seviyormuş. Yani havalı sandık ama eziğin teki çıktı be Eren. Serinin en başında da maldı en sonunda da. Hiç karakter gelişimi göstermedi. Gösterdiyse de minnak bir şeydi zaten. Onun yerine Jean dünyanın en iyi karakter gelişimlerinden birini elde etti. Jean adamdır fakat değeri bilinmemiştir. Eren özgürlük diye koştuğu yolda özgülüğün kölesi olmuştur. Bu da son sözüm olsun.


Abdurrahman ATABAŞ sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

“Eren Mal Geldi Mal Gitti- Aot Karakter İncelemesi” için 1 yorum

  1. Eren’in yazdığın kadar kötü olduğunu düşünmüyorum. Sonucunda bu bir çocuk, her çocuk karakterde gördüğümüz gibi nefret ettiği kötüleri yok etmeye kafayı takması normal. Shonen/seinen tarzı shonen türlerindeki birçok karakter bu şekilde. Demon Slayer’dan Tanjiro veya Tokyo Ghoul’den Kaneki gibi, ergenlik döneminde bulunan ama bizim dünyamızdaki herhangi bir ergenin yaşayamayacağı travmaları yaşayarak karakterinde değişikliğe uğrayan erkenler bunlar.
    Hemen savaşa atılması konusuna gelirsek, bu birçok seride de olduğu gibi “kahramanlık” sembolüdür. Hızlıca harekete geçen ana karakterlerle seriler ilerler. Bundan dolayı da başlarına binbir dert alırlar.
    Eren’in karakter değişimi konusunda da katılmıyorum. Hatta tam tersine, bu değişimi çok iyi benimsiyorum ve asıl bu değişimin ona bir derinlik kattığını düşünüyorum. Eren geçmiş ve gelecek anılarının tamamını kazandığında büyük bir döngünün içinde olduğunu anladı. Davranışlarını bu şekilde değiştirirse diğerlerinin kurtulacağını anladı. Yani baştan itibaren düşüncesiz ve spontane olduğunu düşündüğümüz çocuk diğerlerini koruma güdüsünü geliştirerek kendini değişmiş gösterdi. Oysa hala küçük bir çocuk olduğunu Armin ile olan son görüşmesinden anlıyoruz. Ağlak bir bebek, yine de olmadığı biri gibi görünmeye çalışarak sevdiklerini kurtardı.
    Yazının yine de bana göre haklı olduğu yerler var. Evet, dediğin gibi karakterlerin birçoğu ve özgünlükleri; hikaye akışı ve animasyonu oldukça harika. Müziklerine ayrı hayran kalıyorum.
    Levi ve Historia kısımlarında da katılıyorum. İkisi de sebepli karakterler ve en doğru yerde Eren’e gereken cevapları vererek aptallığını az biraz dizginlettiler. Jean dediğin gibi seride karakter açısından en gelişmiş kişilerden biri.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top