İçeriğe geç
Anasayfa » Cesur Yeni Dünya Distopya mı Ütopya mı?

Cesur Yeni Dünya Distopya mı Ütopya mı?

Cesur Yeni Dünya hakkında kısa ve öz bir inceleme ve tanıtım yazısı. Nedir bu ünlü distopya?

Kitabın Dili ve Okunabilirliği

İlk olarak bazı arkadaşlar kitabı anlamadığından şikayet etmiş ki bu kitabın ilk 60-70 sayfası için haklı bir isyan. Kitap bir sunuş ve ardından gelen ön sözle başlıyor. Buralarda diğer kitaplardan ve yazarlardan alıntılar yapılıyor. Ayrıca bazı bilmediğiniz kelimeler olabiliyor ki bu da sizi sıkabiliyor. Bu etkenler kitaba ısınmanızı zorlaştırıyor. Daha sonra belli bir yere kadar kitap böyle devam ediyor. Dili akıcı değil ve kitabın sürükleyiciliği yok. Kitabın en başlarında fazla açıklama ve betimleme var. Çok fazla olay örgüsü yok. Fakat olaylar silsilesi başladıktan sonra kitap rahat okunuyor ve sizi sıkmıyor. Bazen felsefi bir dil kullanılıyor ki bu doğaldır çünkü eser bir distopya.

Olay Örgüsü

Kitabın alışıldık bir olay örgüsü yok distopya olduğundan dolayı. İlk başlarda okuyucuya dünya tanıtıldığı için fazla bir olay görmüyoruz. Sonradan başlıyor olaylar. İki tane ana karakter olduğu için bi onun gözünden bi onun gözünden okuyoruz. Bazı yerlerde sadece felsefi diyalog ve monolog okuyoruz.

Konusu ve Kavramlar

Kitap Aldous Huxley tarafından 1932 yılında yazılmış. Bu zamanlarda seri üretim de başlamış, insanlar tüketmeye yatkın hale gelmiş. Bu yüzden yazar korkmuş ve insanları uyarmak için bu eseri kaleme almış. Kitapta insanlar kuluçka merkezlerinde, fabrikalarda falan üretiliyor. Bunun için yapay döllenme kullanıyorlar. Sadece belli insanların üreme yeteneği var ve onlardan alınan hücrelerle insanlar oluşturuluyor. Anne, baba, aile kavramı yok ve bunlar pornografik birer kavram olarak görülüyor. Çoğu kişi kısır olduğundan tek eşlilik de yok.Hatta bunun için sözleri bile var: ‘Herkes herkes içindir.’ Dolayısıyla kimseyle uzun ilişki süremezsiniz kimseye aşık olamazsınız.

Duygulara Yer Yok

Böyle bir dünyada nitekim duygu kavramı da yoktur. İnsanlar robottan farksızdır. Bir şekilde duygulanan, üzülen, hayatı sorgulayan biri olursa çözümü basittir. SOMA hapı. Bu bir uyuşturucu ve herkes buna rahatça ulaşabiliyor. Bu yüzden kitapta sorgulayan insan neredeyse yok. Gelelim sınıf sistemine. Kitapta insanlar zeka ve fiziksel özelliklerine göre sıralanmış.

Modern Kast Sistemi

Alfa++

Bunlar en üstün insanlar ve dünya üzerinde fazla bulunmuyorlar. Çok zeki ve yetenekliler bu yüzden dünyayı yönetenler bunlar.

Alfa+

Bunlar elit insan kesimi.Önemli işlerde çalışırlar,zeki ve atletiklerdir.Bernard Marx bu gruptandır.

Alfa-

Bunlar da yine elit kesimdir ve önemli yerlerde çalışırlar fakat Alfa+ sınıfı kadar rağbet görmezler.

Beta

Bu sınıftakiler de ortalama insanlardan daha zekidir. Hemşire ve doktor olarak görev yaparlar.Lanny Ve Fanny bu gruptandır.

Gama

Bunlar alt sınıf içinde yer alsalar da çoğu bildiğimiz sıradan insanlardır.Ortlamaya bir zekaya ve fiziğe sahiptirler. Gündelik işleri yaparlar.

Delta

Bunlar bildiğiniz toplumun alt grubudur. Çoğunun bir sürü klonu vardır. Zekaları ortalamanın altındadır.Fabrikalarda çalışırlar.

Epsilon

En alt insan grubu. Bunlar bildiğiniz geri zekalıdır ve fizikleri çok kötüdür. Ortalama insanlardan daha zayıf ve güçsüzlerdir.

Teknoloji ve Evren

Kitapta açıkça anlatılan belli bir teknoloji yok. Yazar yazdığı zaman çok fazla şey hayal edememiş ki bu da yazıldığı zaman açısından beklenen bir şey. Evreni ise geleceğin dünyasında geçiyor. 26. yüzyıl olması lazım. Dünyada belirli devletler yok galiba açıkça belirtilmemiş. Yalnız yerlilerin yaşadığı ayrı bir yer var.

Cesur Yeni Dünya Karakterleri

Bernard Marx

Kendisi bir Alfa+ ama boyu ancak bir gamanınki kadar. Bunun sebebi olarak kanına alkol karıştığı ile ilgili bir dedioku var. Bu dedikoular Bernard’ın canını sıkar ve onu sorgulamaya götürür.Karakter soma kullanmayı reddeder fakat tam anlamıyla sisteme karşı gelemez.

Vahşi

Kitabımızın ana karakteridir. Kendisi kuluçkayla değil normal doğumla dünyaya gelmiştir.Kendisi sisteme karşı çıkan kişidir.

Mustafa Mond

10 dünya denetçisinden biridir. Bilimi çok sevmesine rağmen istikrarı seçmiştir. Sistemle ilgili her şeyin farkındadır.

Helmholtz Watson

Alfa+ bir duygusal mühendistir. Yazdığı bazı şiirler ve farklı duygular hissetmesi onu da sorgulamaya götürür aynı zamanda cinselliğe bir ilgisi yoktur. Bernard Marx ve Vahşi ile konuşup sırlarını paylaşır.

https://www.ithakiyayingrubu.com/cesur-yeni-dunya.aspx

https://abdurrahmanatabas.net.tr/ithaki-bilim-kurgu-klasikleri/

“Cesur Yeni Dünya Distopya mı Ütopya mı?” hakkında 1 yorum

  1. Cesur Yeni Dünya, gerçek olamayacak bir eserdir. Realist değildir ama bazı noktaları kesinlikle doğrudur. Bunlardan biri kuluçka makineleri. Bu yönde bir süre sonra insanlar için çalışacak Deltalar ürettirecektir. Belki yüz ameliyatı olmayacak, onun yerine aynı insanın daha güzel halini yaratıp zihin aktarımı yapılacaktır. Bu yönden korkunçtur. Çünkü sonsuz ihtimal vardır ve var olmaya devam edecekler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version